Platåbergslandskapet tycks i alla tider ha lockat besökare som sökt kontemplation och upplevelser. Hur ser vi idag på de besöksmål och platser som var på tapeten för 150 år sedan? Vi dyker ner i turismens barndom bland utsiktsplatser, kurorter och bärsöndagar.
Bergen som levebröd
Berättelser från platåbergslandskapet
Kommande artiklar
Ranstadverkets historia
Idag ser man bara resterna efter ett gammalt industrikomplex. Men på 1960-talet var platsen en betydande del av landets kärnvapen- och energiprogram.
Motståndet mot uranbrytning vid Ranstadverket
Under protestveckan i maj 1976 så reser man en sten vid Häggums kyrka. Stenen skall minna om att västgötars vrede drabbar dem som skadar deras berg.
Alla artiklar
Bland utsiktsplatser och körsbärsblom
Tvillingbergens historia med kanelbullar och gulash
Platåberg och megalitgravar utanför husknuten
Kolarna i Erdalen på Hunneberg
Människorna i platåbergslandskapet har i alla tider haft både ett ekonomiskt och ett emotionellt band till bergen. Utan bergen hade man inte kunnat bygga de medeltida kyrkorna, och munkarna hade inte börjat hugga ut kvarnstenar i Lugnås. Längre fram har sten brutits på många ställen i området och bergen har kunnat erbjuda alltifrån kalkbränning och oljetillverkning, till uranutvinning.
Idag är stora delar av den historiskt betydelsefulla stenindustrin nedlagd, men många av stenbrotten finns kvar som minnen i landskapet. De vittnar om att bergen har varit, och fortfarande är, en viktig resurs som människorna har livnärt sig på. Samtidigt har människorna här på senare tid också vänt sig mot en alltför profithungrig exploatering av de älskade platåbergen och idag är det förmodligen andra, mer emotionella värden som väger tyngst för många som bor i området. Det hindrar inte att bergen också har fått en rad nya användningsområden inom framför allt besöksnäringen och upplevelseindustrin. De stämningsfulla stenbrotten har visat sig vara utmärkta platser för alltifrån matupplevelser, filminspelningar till kulturevenemang. Så kan de emotionella värdena även omvandlas till ekonomiska värden.
Det här är en satsning som finansieras av Leader Nordvästra Skaraborg samt Leader Östra Skaraborg, och dessutom av fyra sparbanksstiftelser: Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Sparbanksstiftelsen Skaraborg samt Åse-Viste fonden. Det är ett tvåårsprojekt där vi kommer samla in berättelser under temat “Bergen som levebröd”. Berättelserna kommer handla om hur bergen var ett levebröd förr i tiden — vår industrihistoria — och hur de kan vara ett hållbart levebröd idag, genom besöksnäring. Berättelserna kommer publiceras här online och några av dem även i ett tryckt magasin.

