Lokal mat i geoparken

I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. Där ingår också de lokala mattraditionerna. Att stötta och lyfta fram lokalproducerad mat och produkter är något en geopark skall jobba aktivt med.

Årmiljoner av geologiska händelser har skapat ett fascinerande landskap i Platåbergens geopark. Berggrund, topografi, jordar och tillgång på vatten ger olika förutsättningar på olika platser.

Dagens landskap har i huvudsak formats av den senaste istiden, som började för 115 000 år sedan och avslutades för 10 000 år sedan. De landskapsformer och material som isen lämnade efter sig skapade grundförutsättningar för människornas, djurens och växternas liv. Biljoner, triljoner små lerpartiklar skapade den lerjord som idag breder ut sig över den flacka Västgötaslätten.

Människor har under årtusenden levat och brukat marken på bergen. De olika bergarterna har skapat olika förutsättningar för jordbruk. På bergens nedre sluttningar och på slätten har vittrad kalksten, sandsten och skiffer skapat goda odlingsjordar.

Västgötaslättens lerjordar tillhör faktiskt Sveriges mest uppodlade områden och platåbergslandskapet bjuder på ett myller av fantastiska råvaror, lokalt odlad mat och produkter.

Här har vi samlat länkar till dig som vill besöka olika gårdsbutiker, kanske är nyfiken på REKO-ringar där man kan beställa lokalproducerad mat eller vill veta mer om vart man kan åka för att uppleva detta skafferi av fantastisk matkultur som finns här i området.

Gårdsbutiker, caféer & restauranger

Gårdsbutiker & lokal mat i Skaraborg

Falbygdens osteria

Här hittar du 150 sorters ost. Här finns också ett brett sortiment av andra delikatesser och presentartiklar.

Gå till >

Falköpings saluhall

Här hittar du noga utvalda delikatesser från både närområdet men även resten av världen. Allt vi bakar och lagar är från grunden på riktigt.

Gå till >

Mäjens Glass & Maräng

Välkommen till Mäjens på Glassgården i Håle – ett Glasscafé som erbjuder mycket mer!

Gå till >

Lugnåsbergets eko-grönt

Vi erbjuder ekologiska närodlade fräscha, nyskördade, smakrika grönsaker. Eget gårdsmusteri.

Gå till >

Närebo gårdsbutik

Vi vill väcka alla dina sinnen och erbjuda småskaliga genuina upplevelser i härlig och lantlig Gårdsmiljö året om!

Gå till >

Adelsåsens gårdsbutik

I vår gårdsbutik hittar du en massa olika produkter gjorda på kalkonkött.

Gå till >

Caféer, restauranger & gårdsbutiker kring Hornborgasjön

Varnhems klostercafé

Vi bakar allt från grunden, kom och avnjut en bakelse eller lunch i vår underbara trädgård intill klosterkyrkan.

Gå till >

Café Doppingen

Ät och trivs i en vacker byggnad, med vasstak och stora glaspartier, vid kanten av Hornborgasjön. Njut av god mat och fika.

Gå till >

Fredrikssons Pensionat Sjöbacka

Mitt i den underbart vackra Vallebygden ligger detta familjära och mysiga pensionat med utsikt över sjön Emten och berget Billingen.

Gå till >

Herrtorps Qvarn

Boende, konferens, kök & café i hjärtat av Skaraborg. Här kan du paddla på ån Flian.

Gå till >

Mellomgården Café & gårdsbutik

Creperiet på landet med konferenslokaler för företagsevent och mysiga stugor att hyra.

Gå till >

Ceasarstugan

Restaurang, café, handelsbod & museum i forntida miljö – strax utanför Falköping

Gå till >

Gårdsbutiker runt Skövde

Lycke Lamm

En fårgård med de finaste Gotlandsfår! Gårdsbutik som säljer skinn och kött från får- och lamm, ägg, honung, skinnsömnad och möbler.

Gå till >

Sörgårdsmjölk

Gårdsförsäljning av KRAV-certifierad ekologisk mjölk och yoghurt.

Gå till >

Prästakvarna

Odling, slakteri, styckeri, chark och mejeri. Gårdsbutik som säljer produkter från gården som bla. yoghurt, ost, grönsaker och kött.

Gå till >

Ormebackens Gårdshandel

Obesprutade grönsaker odlade på gården. Ägg från egna hönor. Sylt, saft och inlagd gurka finns under högsäsong.

Gå till >

Moster Susannes Ekoägg

Ekologiska Krav märkta ägg, lokalt värpta, från frigående glada utehöns. Vi finns på gården Runneberg utanför Skövde.

Gå till >

Asketorps ägg

Ägg från frigående höns. Äggen säljs direkt till lokala livsmedelsbutiker och i den egna gårdsbutiken.

Gå till >

Lokal mat i Trollhättan & Vänersborg

Godhem

Café, restaurang, bageri och butik. Sort fokus på hållbarhet i alla led för minskad påverkan på samhälle och miljö.

Gå till >

Fristorps gård

Gård vid foten av Hunneberg med trädgårdscafé. Hembakat under juli-augusti. Äpplemusteri, Mathantverk, Gårdsbutik, Guidade turer i trädgårdens odlingar.

Gå till >

Engelbrekt gård

Vår vision är att samla närproducerade produkter och även lyfta fram småskaliga producenter.

Gå till >

Caféer i Trollhättan & Vänersborg

I Trollhättan och Vänersborg finns många caféer och alla har sin egen prägel. Välj gammal stadsmiljö, slussar, Vänern eller berg som fond till fikat.
Läs mer på vastsverige.com >

Restauranger i Trollhättan & Vänersborg

Trollhättan och Vänersborg bjuder ett stort dukat bort av olika smaker och miljöer.
Läs mer på vastsverige.com >

Marknader och evenemang

Malta Johanna marknad

Varje lördag i juli, augusti och september är du välkommen till Malta Johanna Marknad på Stora Torget i Falköping. Här handlar du lokalproducerad mat och hantverk direkt av producenterna som låter dig ta del av lokal färg, form och smak - allt från KRAV-odlade grönsaker till goda korvar och honung.
Läs mer >

REKO-ringar

Ett sätt att sälja närproducerad mat helt utan mellanhänder. Handla råvaror och produkter direkt från producenten. Köpare och säljare får kontakt med varandra genom särskilda Facebookgrupper.
Läs mer >

Falbygdens mat & kultur

Föreningen driver de årliga arrangemangen Konstrundan påsk och Konstnatten. Föreningen arrangerar aktiviteter för lokal mat, lokal kultur och för besöksnäringsutveckling.
Läs mer >

Nätverk och organisationer

Lokalproducerat i Väst är ett resurscentrum för småskaliga livsmedelsproducenter i Västra Götaland som ger råd, coachar och utvecklar småskaliga livsmedelsföretag för att skapa tillväxt och sysselsättning i regionen. Deras vision är att Västra Götaland ska bli den ledande regionen inom lokal mat.

Läs mer

Smaka på Västsverige är ett nätverk som lyfter Västsverige som matregion och verkar för att synliggöra lokal mat och lokala måltidsupplevelser. God mat lagad på lokala råvaror från närområdet, tillsammans med härliga omgivningar och trevligt bemötande, får du under en vistelse i Västergötland. Nätverket ägs och drivs av Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Väst.

Läs mer

Grästorps kommun driver under 2020-2022 ett projekt för att undersöka hur mer mat som produceras lokalt också kan ätas lokalt. Projektet sker i samverkan med fyra andra kommuner.

Läs mer

Har till uppgift är att profilera delregionala områden som områden med attraktiva restauranger med en ökad profil mot närodlad högkvalitativ mat.

Läs mer

I vår region finns så mycket att upptäcka. Vi har många duktiga mathantverkare som med lokala råvaror tar fram suveräna smakkombinationer och är duktiga på att lyfta varandra.

Läs mer

Alla produkter märkta med denna symbol innehåller minst 85% spannmål odlad på Västgötaslätten, en av Europas bördigaste marker.

Läs mer