Luften är fri/Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svensk friluftsliv som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Forskningen visar ju att friluftsliv har positiva effekter både på hälsan, ekonomin och miljön. Effekter som vi behöver nu mer än någonsin.

Vi på Platåbergens Geopark älskar friluftsliv och tycker såklart projektet är helt rätt och kommer att belysa detta under 2021 på olika sätt. Därför har vi dragit igång Expedition:15 som en uppmaning att upptäcka sitt närområde och stärka platåbergslandskapet som varumärke. Så här ser vår uppmaning ut:

Utforska de västgötska platåbergen och bocka av alla femton under friluftslivets år 2021. Oavsett friluftserfarenhet så är detta äventyret något för alla.

Ta med dig barnen, träningskompisarna, kollegorna eller PRO-gänget och ge er ut på vardagsäventyr. Kombinera expeditionerna med en fikakorg, stormköket eller något gott från ditt lokala cafe och upplev våra berg och landskapet där emellan. Hur du vill – till fots, på mountainbike, kanot, skidor eller snöskor. När du vill – Gör det på en vecka eller använd årets alla 365 dagar. Du tar det i din egen tid och takt. Och du! Glöm inte allemansrätten; att inte störa inte förstöra men framför allt, ut och njut av vårt speciella platåbergslandskap!

Vi har tagit fram en krysslista så du kan planera och hålla ordning på dina expeditioner. Ladda ner eller hämta den på din närmaste turistbyrå. Glöm inte att skicka in din krysslista till oss när du är klar så skickar vi en goodiebag. Adressen står på krysslistan.

Dela gärna ditt äventyr på sociala medier och tagga med: #expedition15 #platåbergensgeopark #luftenärfri

Ladda ner krysslistan (PDF)