Under våren har Lovisa Gleisner haft sin praktik hos oss på Platåbergens Geopark. Hon studerar på geovetenskapsutbildningen i Lund och är inne på sitt tredje år. Vi ville lära känna henne lite mer så vi ställde några frågor till henne:

 

Berätta om vad det är för utbildning du läser!

Jag läser det naturvetenskapligt kandidatprogrammet med inriktning geologi på Lunds universitet. Jag har precis påbörjat min kandidatarbete som faktiskt kommer att handla om kalkstenen på Billingen. Till hösten kommer jag att påbörja min masterutbildning med inriktning berggrundsgeologi. Vid sidan om mina studier hjälper jag till med Geologipodden som några vänner till mig startade. Där får man på ett riktigt roligt och underhållande sätt lära sig om vad geologi är för något!

Geologiprogrammet är en väldig rolig och intressant utbildning som många tyvärr missar! Man får läsa många intressanta kurser, allt från hur jorden är uppbyggd till vulkaner och förorenat vatten. Det som är så bra med utbildningen är att det inte bara är en massa föreläsningar och teori, utan väldigt mycket praktiskt också! Man får åka på en hel del exkursioner, främst runt om i Skåne, men också till andra platser i Sverige och världen. I en av exkursionerna får man faktiskt besöka några av platåbergen! Att få se geologin i fält och få pröva på riktigt fältarbete är mycket givande och du lär dig mycket. Man får även arbeta i labb och utföra olika slags laborationer och även studera olika bergarter och mineraler i mikroskop. Bland det bästa med utbildningen är våra lärare. De brinner verkligen för sina ämnesområden och är så pedagogiska. De ger allt för att vi ska lära oss och deras entusiasm smittar lätt av sig.

Att arbetsmarknaden sedan är god är ett definitivt ett plus. Geologi är verkligen ett brett ämne och utbildningen ger en bra grund att stå på. Geolog är ett yrke som blir alltmer aktuellt. Grundvattenfrågor, klimatförändringar och utnyttjandet av naturresurser är områden som just nu är viktigare än någonsin. Möjligheten till att få jobba internationellt har alltid varit viktigt för mig och att vara utbildad geolog ger goda arbetsmöjligheter även på den internationella marknaden. Geologi finns ju överallt!

Varför fastnade du för geologi? Har du någon idé om vad du vill jobba med efter din utbildning?

Som många andra halkade jag in på geologin. Från början var jag helt inställd på att bli ingenjör och började faktiskt att läsa maskinteknik, men jag insåg snabbt att det var nog egentligen inget för mig. Jag ville utbilda mig något mer naturnära då jag alltid gillar djur och natur. Så inför nästa ansökningsperiod satt jag och läste igenom utbildningskataloger och blev intresserad av just geologiutbildningen. Ju mer jag läste om utbildningen desto mer insåg jag att det här faktiskt skulle vara något för mig. Jag kände redan efter den första föreläsningen att jag hade hittat rätt.

När jag tänker tillbaka har jag alltid gillat geologi, men aldrig förstått det riktigt. Som många andra barn samlade jag på fina stenar som jag hade i en skokartong. Jag minns en rolig utflykt vi gjorde i grundskolan där vi åkte till Kinnekulle och besökte Stora stenbrottet för att leta fossil – dinosaurier har alltid varit ett fascinerade ämne för mig. Någon gång i gymnasiet pratade vi om plattektonik och hur kontinenter rör sig samt hur det kan ge upphov till naturkatastrofer. Jag gillade verkligen dessa ämnen men det var ingen som sa till mig att det var geologi vi pratade om. Geologi är inget ämne man lär sig i grundskolan vilket är väldigt synd.

I framtiden vill jag nog jobba med geohazards – alltså med risker som geologin kan skapa som till exempel jordbävningar och vulkanutbrott. Jag skulle vilja jobba i utsatta länder där naturkatastrofer ofta leder till stora skador och jobba för att förebygga och minimera dem.

Vad hade du för relation till platåbergslandskapet innan du började din praktik hos oss?

Jag är uppvuxen i Vara och har alltid haft bergen inpå knuten. Det har blivit en del utflykter under min uppväxt, allt från att besöka älgmuseet på Hunneberg till skidåkning på Mösseberg. När jag väl började utbilda mig till geolog fick jag upp ögonen för hur unikt det här landskapet verkligen är och därför är jag glad över att kunna bidra till att väcka intresse och öka kunskapen för geologin just här!

Till sist, har du lärt dig någon ny spännande fakta om platåbergens geologi som du inte visste innan?
Oj, det känns som jag har lärt mig väldigt mycket! Om jag ska välja en sak får det nog bli alunskiffern. Jag visste inte att den här svarta skiffern innehöll så mycket spännande geologi och hur viktigt den har varit för Sverige, och fortfarande är! Att brytandet av alunskiffern har lett till skapandet av vindlande gruvgångar genom Kinnekulle är så coolt!