Sommaren 2018 har varit vår första säsong i Platåbergens Geopark där vi haft naturguidningar. Responsen har varit helt fantastisk, med otroligt engagerade besökare. Nästa år ska vi överväga att ha anmälan och begränsat antal deltagare, då vi på några guidningar haft så mycket människor att det varit svårt att nå ut till alla!

Geolog Torbjörn Persson från Falköping som har haft flera naturguidningar för Platåbergens Geopark under sommaren, och vi pratade med honom för att höra hur han tycker att sommaren varit.

 

Hej Torbjörn! Med guidningen vid Silverfallet i lördags avslutade vi våra utomhusguidningar för i år – hur tycker du att responsen har varit från besökare?

Det är helt uppenbart att det finns ett stort intresse för vårt landskaps geologiska historia när det trots 30 gradig värme eller regn ändå kommer 50-talet personer på våra guidningar!

Jag gläds också över att många vill bidra med kunskap om just sina hemtrakter. Särskilt roligt är det när barn är med och kan bidra med spännande frågor.

Jag har märkt ett allt större intresse och det är faktiskt så att vi står inför ett kärt besvär. Funderingarna inför en guidning är vanligen att det finns risk för att gruppen blir för stor än att man står inför tomma läktare. Nej för det senare finns ingen risk!

Hur konstigt det än kan låta så märker jag också ett större intresse i de fall man tar lite lagom betalt – att man visar att en bra guidning betingar ett värde!

Vi får ofta respons från deltagare på guidningarna att du är väldigt duktig på att berätta om geologi på ett lättförståeligt, enkelt och engagerande sätt. Hur gör du för att göra geologi spännande?

Det gläder mig mycket att höra att jag lyckats engagera och inspirerar mig till mera! Och vad är då anledningen till att budskapet når fram? Oj, det kan man fundera mycket kring.

Det är många ingredienser man måste tänka på för att lyckas med en guidning. Några saker som är viktiga är att tänka på är vad publiken tycker är intresserad av och inte att man grottar ner sig i detaljer eller bli långrandig. Man ska också undvika en massa abstrakta siffror eller svåra termer och istället använda sig av målande liknelser som tex att gnejs liknar bacon och att granit mer liknar köttfärs! Svårare än så behöver geologi inte vara även om det gäller att kunna anpassa till både förskola och forskningsfront.

Lite rekvisita kan också hjälpa till men viktigast av allt är att vara väl förberedd och att jag faktiskt själv brinner för och fascineras av det jag pratar om. Det brukar smitta av sig… Men den viktigaste ingrediensen behåller jag till lite senare…

Ja, så är en cliffhanger eller en konstpaus för egna funderingar är också en viktig krydda. Det engagerar!

Du har jobbat länge med förmedling av geologi i platåbergslandskapet. Som geolog och boende i området, vad hoppas du att en status som Sveriges första Unesco Globala Geopark kan betyda?

Stolthet! Med Unescos kvalitetsstämpel bygger vi stolthet över detta unika platåbergslandskap. Med det följer också nyfikenhet. Nyfikenhet över att få del av våra berättelser och förstå samband.

Med denna dörröppnare tror jag också att vi ökar samhörigheten över kommungränserna och skapar förutsättningar för nya samarbeten och så kallad crosselling – att vi rekommenderar varandra och på så sätt når gemensam framgång. Redan nu ser vi entreprenörer som ser en potential i friluftsliv och äventyr på hemmaplan. Nu finns förutsättningar att också krydda med attraktiv kunskap. För med en Unesco Global Geopark tror jag definitivt att kunskapsturismen kommer att växa och att många faktiskt gärna betalar en slant för att få uppleva och känna innebörden av ”ett aha!”.

Till sist – vilket är ditt favoritberg?

Mitt favoritberg?! Kan inte svara på det! Bergen har vart och ett en egen smarrig meny att bjuda på.

Det är som ett smörgåsbord av diabasstup, slättberg, meteoriter, fossiler, medeltidskyrkor och kloster, kalkbruk, deltan, megaliter, orkideer, en gyllene spik, fågelparadis, källflöden, gruvor, issjöar, före detta havsstränder, kamelandskap, flygsand, öde mossmarker, en levande landsbygd, hållbara näringar, kalktuff och inte minst gigantiska naturkatastrofer. Dvs ett smörgåsbord bestående av geologi, kultur, historia, natur, näringsliv och friluftsliv och jag älskar detta smörgåsbord!

Eller som mina 15 barn och jag gillar dem allihop – vart och ett på sitt sätt! Billingen, Halleberg, Hunneberg, Kinnekulle, Lugnåsberget, Ålleberg, Gerumsberget, Varvsberget, Mösseberg, Plantaberget, Borgundaberget, Gisseberget, Brunnhemsberget, Tovaberget och minstingen Myggberget! Det är mina favoritberg!

 

Ps. missa inte  föreläsning med Torbjörn 28/10: Tidsresan – Haven vid Billingen. Föredraget hålls i Doppingens hörsal och är ett samarbete med Naturum Hornborgasjön.

https://www.facebook.com/events/717291875316705/?active_tab=about