En geopark… Ett område med en fantastisk potential på så många sätt, men vars innebörd kan vara lite svår att greppa för den oinvigde. Och även jag själv, som jobbat inom projektet Platåbergens Geopark under ett års tid, har ibland haft svårt att lättförståeligt förklara syftet med projektet och den betydelse en geopark kan få för vårt område. Men efter att ha deltagit på Unescos internationella geoparkskonferens står jag mycket bättre rustad inför den uppgiften och är mer motiverad än någonsin att driva projektet i hamn och därmed göra Platåbergens Geopark till Sveriges första Unesco Global Geopark.

När jag och min kollega Anna Bergengren skulle boka resan inför geokonferensen i italienska Madonna di Campiglio (smått legendarisk plats förresten, då det var där Ingmar Stenmark 1974 vann sin första världscupseger..;)) bestämde vi oss för att ta tåget. Lite dyrare och lite mer omständligt förstås, men inget vi ångrar. I bagaget har vi i efterhand många härliga skratt (på grund av dråpliga, komiska situationer under resans gång), intressanta möten med människor, otroligt vackra, mäktiga och hänförande vyer utmed Alperna samt ett renare miljösamvete. Eftersom hela grundtanken med Unescos globala geoparker är hållbar utveckling, så kändes det helt rätt göra slag i sak och välja ett miljövänligt sätt att resa. Precis som vi hoppats fick vi dessutom en del uppmärksamhet och positiva reaktioner kring vårt resval på konferensen. Kanske sådde det ett frö hos någon eller några att i fortsättningen välja tåget som resalternativ? Och blir vi fler och fler som väljer tåget framför flyget påverkar det förhoppningsvis både tågpriser och bokningssystem i positiv riktning framöver. Och i förlängningen klimatet förstås, då flyget står för en betydande del av världens koldioxidutsläpp.

Att arbeta med globala och lokala miljöfrågor utgör ju som sagt ett av geoparkernas fokusområden. Det handlar om att sprida kunskap om geologi och andra naturvärden samt uppmuntra och inspirera människor till att besöka och ta del av vandringsleder, stigar, gruvor, grottor, stenbrott med mera på ett varsamt och hållbart sätt. Men det handlar också om social hållbarhet – att genom lokala projekt motarbeta fattigdom och utanförskap och skapa möjligheter för människor till arbete och utveckling. Utgångspunkten för arbetet är Agenda 2030.

Under konferensen i Italien, där över 1000 personer från 64 länder deltog (!), hölls mängder av presentationer och workshops där man kunde ta del av de olika geoparkernas arbete, utmaningar och ambitioner. Dessutom gavs möjlighet att delta i inspirerande vandringar, guidningar och kulturutflykter i den vackra Adamello Brento Unesco Global Geopark som omger Madonna di Campiglio. Att delta på de internationella geoparkskonferenserna är nödvändigt för att bli godkänd som en Unesco Global Geopark. Det är på konferenserna man träffar kollegor från hela världen och kan initiera samarbeten och utbyten. Här får man också insyn i hur geoparker fungerar i praktiken, vilket är nödvändigt då man är i uppstartskedet som vi är i Platåbergens Geopark.

Det finns drygt 140 geoparker världen över, plus ett stort antal aspirerande parker likt vår egen, och att vara Sverigerepresentant i detta globala nätverk under Unescos paraply känns både hedrande, inspirerande och förpliktigande. Det finns ett stort värde i att träffas alla på en och samma gång, på en och samma plats för att kunna känna kraften i att det är möjligt att tillsammans åstadkomma skillnad och skapa en hållbar värld och hållbara samhällen för kommande generationer.

Hanna Sundblad,
projektmedarbetare Platåbergens Geopark

 

Foto: Anna Bergengren och Hanna Sundblad