Varifrån kommer din starka kärlek till Billingen?

Jag har ju länge tyckt om att vistas på Billingen, men när jag sommaren 2015 var arbetslös behövde jag något som lindrade min frustration. Jag ville ut och bort helt enkelt och kom att tillbringa mycket tid på berget. Då upptäckte jag att det gav mig ett väldigt lugn. Tidigare hade jag cyklat en hel del mountainbike på berget, men haft bråttom liksom och inte haft tid till att ”se” naturen och andas. Nu kände jag bara ”Wow, att vi verkligen har allt detta fantastiska på så nära håll!” Jag ville till berget varje dag.

Vad är så speciellt med just detta berg?

– Jag tycker att det är den otroliga omväxlingen i naturen – såväl fina badsjöar och ängsmarker som känslan av vildmark och fjäll med dramatiska höjder och utsikter. Blängsmossen, Silverfallet och Ryds grottor är ju bara några exempel på riktigt spännande och fina platser. Min favorit för närvarande är Ryds grottor, dit jag kommer på bara tio minuter från där jag bor. Men väl där så känns det som att jag är väldigt långt borta…

 På vilket sätt upplever man berget bäst tycker du?

-Att vandra över berget och övernatta ute är ju fantastiskt. Dessvärre så finns det inga vindskydd på Billingen och många områden är klassade som naturreservat och där får man inte tälta. Jag har tjatat och försökt påverka turistbolaget och politikerna i flera år för att få till vindskydd, men än så länge har det inte hänt något tyvärr.

Kan du berätta lite om ditt företag Älska Billingen?

– Det var från början en facebook-sida som jag drog igång på Alla hjärtans dag 2016. I november förra året startade jag företaget Älska Billingen Friluftsliv AB och idag har jag 2 150 väldigt aktiva följare på facebook. Framför allt är det mina fotografier som engagerar och skapar intresse. Jag arrangerar också vandringar av olika slag och företagsevent på berget, bland annat utomhusmatlagning. Intresset ökar hela tiden och det märks hur människor verkligen påverkas och mår bra av att komma ut i naturen och många uppskattar också att ha någon med sig som vägleder, inspirerar och berättar.

Hur ser framtidsplanerna ut för verksamheten?

– Egentligen har jag enormt stora visioner, så jag välkomnar en investerare eller riskkapitalist att höra av sig..ha ha! Som det är nu har jag ett heltidsjobb vid sidan om den här verksamheten, den går inte att leva på i dagsläget. Men jag hoppas kunna få tillgång till en stationär plats att vara på framöver och därigenom få företaget att växa genom fler och större event och aktiviteter, kanske till och med kunna ta in extra personal och förhoppningsvis i framtiden kunna försörja mig på Älska Billingen.

 

Fakta Martin Maars

Ålder: 45 år

Bor: Skövde

Gör: Driver outdoor-avdelningen på Astro Sweden i Skara.

Oanad talang: Har stor kunskap om svensk dansbandsmusik från 70-talet!

Senast lästa bok: Måste erkänna att jag aldrig läser böcker. Skulle vilja komma igång med det.

Äter helst: En god köttbit – självklart lokalproducerad!

Drömmer om: Att företaget Älska Billingen blir så stort så att jag kan leva på det.

 

Text: Hanna Sundblad
Foto: Jesper Anhede och Martin Maars