Mitt första stora minne av min utforskning på Halle- och Hunneberg är från när jag skulle leta reda på Högsäters klev som är en av minst 44 stycken på bergen. I och med att bergen är två plåtåberg gör rasbranterna det omöjligt att ta sig upp överallt. En klev är en möjlig upp- och nedpassage i en skreva och kan se ut på många olika sätt. Vissa är del farliga medan de flesta är urhäftiga. Högsäters klev skulle bli min första förutom de jag tagit mig uppför med bil. Jag visste inte alls vad jag skulle få uppleva. När stigen började leda ut till bergskanten fick jag först en otrolig utsikt över fälten nedanför. Stigen fortsatte längs den dramatiska kanten och man blir lite mer skärpt när man vet att man inte får snubbla. Jag fortsatte stigen som snart såg ut att ta slut i och med en vägg av grenar. Då lyfte jag på det som hade växt över och nu gick det ganska brant ned. Jag hamnade till slut i ett grönt undangömt och skuggigt rum med stenbumlingar och branta klippväggar. Stenarna var runda och mosstäckta. Om en längst ned började rulla, skulle resten följa efter? Jag kände mig liten där inne av naturens storhet. Ett par träd hade mirakulöst hittat fäste längs väggarna och växt sig stora och starka. Utpassagen nedåt hade ett massivt klippblock som på snedden lagt sig som en port ut till andra sidan. Kommer den rasa just i detta ögonblick? Stenblocket var verkligen dramatiskt lagt och frågan är hur det hamnat just så? Stigen som fortsatte efter denna slingrade sig ut till ett nytt mycket större rum. Nu var det istället lövskog som i en snårig djungel. Jag sveptes bara med längs stenvallarna, likt en alpväg, som murade in stigen. Vilket ställe! Är det bara jag som sett detta? Det såg helt orört ut och jag bara snubblade in på denna plats. Det som slog mig då var; hur många fler sådana här ställen finns det på bergen? Detta var starten av min upptäcktsresa på Halle- och Hunneberg. I det projekt som pågår nu ska vi bland annat se över lederna och tillgängligheten. Kom du också och upptäck mystiken kring bergen. Jag vågar lova många häftiga upplevelser där naturen fått vara i fred och format det ena efter det andra. Bara hur bergen kom till är en annan häftig historia.

Projektledare Charlotta Bang Halle- och Hunnebergs utveckling