Aktivitetskalender

Om Kata Gård på Kulturhuset i Grästorp

By 23 april, 2018No Comments

Kulturhuset i Grästorp Onsdag 3/10 kl 19:

Arkeolog Maria Vretemark, Västergötlands Museum, berättar om Kata Gård. Arr: Kulturhuset, Grästorps kommun.

Bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet. Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.