När jag gick i skolan så var det obligatoriskt att åka till Hornborgasjön för att beskåda tranor. De flesta i klassen var rätt opeppade. Det var ganska trist och kallt om fötterna. Och man såg nästan inte tranorna långt bort på en åker…

Så döm om min egen och omvärldens förvåning när jag blev projektledare för Visit Hornborgasjön då jag på uppdrag av Skara, Skövde och Falköping tillsammans med besöksnäringen, turistbyråerna, föreningslivet och Länsstyrelsen skulle utveckla reseanledningarna runt Hornborgasjön för nya målgrupper året runt.

Nu är det 20 år sedan jag stod och frös i gummistövlar och idag har jag en helt annan uppfattning. Trandansen är en magisk plats och jag blir oerhört inspirerad och peppad av att vara där, för att uppleva tranor, fågelliv och naturen. Det är vackert och Trandansen är enligt vissa fågelskådare den plats i världen där man kommer närmast tranorna. Plötsligt gillar jag tranor och min gamla uppfattning är helt bortflugen. Även om mitt uppdrag i mångt och mycket handlar om att skapa nya reseanledningar, marknadsföra, affärsutveckla, stötta näringslivet, samarbeta, paketera, organisera, utveckla och mycket mer året runt – så har vi också de två senaste åren skapat nya Tranfestivalen under trantider i syfte att skapa mervärde och intresse från nya målgrupper.

Just nu äger Tranfestivalen rum för andra gången under det namnet. Den startade förra helgen med tranans helg då ett 15 tal utställare, från föreningsliv eller näringsliv, visade upp sin verksamhet eller sålde kameror och/eller kikare. Just nu är det 1200 barn på trandansen som får uppleva tranorna på nära håll och gå igenom olika stationer som drivs och visas av ett stort antal volontärer från fågelklubbar i närområdet. ( Hoppas att de inte beskriver upplevelsen som jag gjorde när jag var ung… ) Och nästa helg är det finalen på Tranfestivalen med Matmarknad som erbjuder närproducerade produkter.

Jag önskar att fler platser skulle kunna vara som trandansen under trantider. Tusentals människor med olika intressen, fåglar, barn, hundar och bilar samsas på samma plats utan konflikt. Det är magi och ett lugn som jag gillar.

Om du inte har varit där sedan du var barn. Åk dit igen! Välkommen!

Maria Comstedt, Visit Hornborgasjön. Gilla oss gärna på FB.