Bergarten diabas, som ligger ovanför lerskiffern, är så pass uppsprucken att den släpper igenom vattnet ner till den porösa, mjuka och mycket uppspruckna lerskiffern. Källor i lerskiffern har ofta ett bra grundvatten då det sällan är påverkat av mänsklig verksamhet eftersom lerskifferns utbredningsområde mer eller mindre begränsar sig till utbredningen av bergens diabasplatåer.
Platåbergssluttningarna är påtagligt rika på punktkällor och källhorisonter, något som haft en stor betydelse för dricksvattenförsörjningen allt sedan geoparkens första stenålderskulturer och in i modern tid. Ett friskt källvatten var lika viktigt för ett fungerande samhälle som tillgången på föda. Jordens kemiska beskaffenhet, fuktighetsgrad och grundvattentyp utgör viktiga parametrar för vegetationstyp och därmed i förlängningen faunan på och kring Västgötabergen. En riktig kallkälla känns igen på sitt klara vatten och att källan inte fryser vintertid, eftersom vattnet håller markens eller bergets temperatur. Den är i vårt område ca 8 °C.
Från Ruskela källa rinner Ruskelabäcken västerut nedför sluttningen. Längs med bäcken finns en rik mossflora och rikligt med död ved. Vandringsleden Faledreven löper genom reservatet. I anslutning till källan finns det bänkar och en iordningställd eldstad. Källan ligger i naturreservatet Ruskela källa, för information om parkering och hur du hittar hit, klicka här.

Ruskela källa är ett naturreservat.