Från Ramlaklev är det en otrolig utsikt över både Kinnekulle i väster, Hornborgasjön i söder, och hela Vallebygden däremellan.

Här står du på diabaskanten. Diabasen är en magmatisk bergart – det betyder att den har sitt ursprung i magma i jordens inre. Magman trängde upp i sprickor i de omkringliggande bergarterna för runt 300 miljoner år sedan. När den heta magman svalnade och stelnade till bergarten diabas sprack den upp, oftast i sexsidiga pelarblock men också längs längre sprickor. Det är det som gett bergssidorna deras karakteristiska utseende med pelare, klyftor, hålor och grottor.

I närheten av Ramlaklev ligger resterna av en fallen jätte – nämligen Amundtorps jättegran. Granen var den största på Billingen och det krävdes minst tre personer för att omfamna den. Numera har granen ramlat, men det går fortfarande att se den några hundra meter längs leden efter utkiksplatsen. 

Du kan hitta hit genom att parkera vid bygdegården vid Ljungstorp. Följ sedan de orangemarkerade pinnarna upp på den gamla banvallen. När stigen delar sig, följ pilen mot torp så kommer du efter några kilometer till utkiksplatsen. 

Hitta Hit