Nordväst om Falköping reser sig Mösseberg 324 meter över havet.

Bergarterna på Mösseberg är samma som för alla platåberg (urberg, sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och diabas). Diabasen har spruckit i västra delarna av berget, och bildat dalgången Vråhålan som går från norr till söder. Den avskiljer den västra delen av Mösseberg, som kallas Västerberget eller ibland Galgberget, då det i forna tider låg en avrättningsplats här.Det finns flera naturreservat runt och på Mösseberg, eftersom platåbergens sedimentära bergarter är näringsrika och ger upphov till en rik flora.

Berget bjuder på många härliga naturupplevelser. Här hittar du bland annat en badsjö, motionsspår, skidbacke, discgolf-bana och djurpark med bland annat getter, grisar och kaniner. Roliga lekplatser och gillplatser för egen picknick finns också. Utsiktstornet som ligger vid djurparken är 35 meter högt. Det är helt klart värt en topptur – du belönas med fantastisk utsikt!

Mösseberg är också en perfekt mötesplats för dig som gillar cykel. Boka in ditt cykelpaket och låt hjulen rulla på utvalda träningsrundor i det öppna landskapet, på de utmanande platåbergen och de skönt slingrande vägarna. Eller varför inte en utmanande tur på Mösseberg som MTB-åkare? Här erbjuds du omväxlande stigar i en grön och lummig omgivning.

Läs mer på http://www.cykelcentrum.nu, www.falkoping.se/mosseberg

Hitta Hit