Högkullen kallas platåberget Kinnekulles högsta delar för. För dig som gillar vida vyer så är ett besök till Kinnekulles utsiktstorn ett måste.

Det 19 meter höga tornet byggdes 1892 på Kinnekulles 306 m höga topp och utsikten är helt magnifik. Vid klart väder ser man 8-9 mil över Vänern upp mot Skoghall och Karlstad samt hela Värmlandsnäs. Väster ut ligger Kålland och Kållandsö med Läckö slott och Hindens rev. I horisonten syns hela Dalslands kust mot Vänern samt Halle- och Hunneberg. Vänder man blicken öster ut ses Billingen och landskapen bort mot Karlsborg och Tiveden. För att få en liten vink av vidden på utsikten man möts av kan nämnas att höjden man står på över Vänerns yta är densamma som den högsta utsiktsplatån ligger över marken i Eiffeltornet, nämligen 276 m! Alldeles bredvid tornet finner man Drottningstenen samt kungligheters inskrifter i berghällarna sedan nästan 200 år tillbaka i tiden.

På stigen upp till Drottningstenen finns också en skylt där det står ”Andrées utgrävning”. Här bedrev den svenske polarfararen Andrée en geologisk utgrävning år 1901, med syfte att undersöka huruvida Kinnekulle var en vulkan eller inte.Högkullen är också en perfekt utgångspunkt för att njuta av Kinnekulles natur genom att promenera. Härifrån utgår ett flertal vandringsleder och sedan ett par år tillbaka även fem populära MTB-leder.

Hitta Hit