Bergagården på Hunneberg har en historia som sträcker sig tillbaka till sent 1500-tal och infördes i jordeboken år 1600. Fram till i mitten på 1800-talet bodde vilttillsyningsmän och jägmästare på gården. Därefter bedrevs det skogsskola för att utbilda arbetare under skogsbrukets barndom. Denna verksamhet upphörde 1913 och sedan dess har många aktörer huserat på platsen. Jägmästarbostaden är riven sedan länge (1954) men platsen sjuder idag av friluftsliv och aktiviteter.

Idag hittar vi Kungajaktsmuseet – Älgens berg, som berättar om den anrika kungliga jakten på tvillingbergen. Där finns också utställningar som berättar om bergens geologi, djurliv, kultur- och industrihistoria. Spiskupan Restaurang & Kafé – som ligger i fd Skogsskolans lokal – är ett populärt utflyktsmål för mat- och fikasugna. Stiftelsen Bergagården/Naturskolan ger barn och unga inblick naturens samband och kompletterar skolans ordinarie naturundervisning. Här hittar vi också markägaren Sveaskogs lokalkontor och OK Skogsvargarnas klubblokal.
Bergagården är idag också ett pulserande friluftsområde som är välbesökt av såväl kringkommunernas invånare som svenska och utländska turister. I Bergagårdsparken finns flera vindskydd med grillplatser, Trollskogen – en äventyrsbana för barn och en intressant geologistig som berättar Hunnebergs geologiska uppbyggnad.
Härifrån utgår också flera motionsspår (bla elljusspår) och vandrings- och mountainbikeleder. I den nedlagda skidbacken finns banor för downhillcykling. Man kan också hyra kanot och mountainbike på Kungajaktsmuseet för den som är sugen på att utforska större områden av bergen.
Hitta Hit