
Munkarna byggde upp en liten klosterstad och utgrävningar visar att de inte bara hade ett avancerat vatten- och avloppssystem, utan förmodligen även kanaler för värme och ventilation.
I slutet av 1200-talet var klosterkyrkan i Varnhem Sveriges allra största kyrkobyggnad. Verksamheten blomstrade i flera århundraden. Men i samband med reformationen på 1500-talet upphörde klosterverksamheten och kyrkan lämnades åt sitt öde. Magnus Gabriel de la Gardie lät restaurera kyrkan under 1600-talet och tack vare honom är den idag i gott skick. Själva klosterbyggnaderna fick däremot förfalla och inte förrän på 1920-talet började man gräva ut de gamla ruinerna. Klosterlivet är väl dokumenterat och i museet vid kyrkan finns bland annat en modell av den centrala klosteranläggningen samt intressanta bilder och texter.
Varnhems vackra kyrka är gravplats för den Erikska kungaätten som regerade under 1100- och 1200-talet. Här vilar också Stockholms grundare Birger Jarl, liksom kyrkans “räddare” Magnus Gabriel de la Gardie och hans maka Maria Eufrosyne.
Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet – sensationellt tidiga dateringar! Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden. Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter tusenåriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.
Läs mer om Kata gård och planera ditt besök här.
Från Varnhem går också den 2 kilometer långa Rosenstigen, läs mer här.
Vid Varnhem finns också en info-point som har öppet under sommarsäsongen. Här har geoparken information och en liten utställning.