
Kalkstenen är tydligt skiktad och olika färgad på olika nivåer, grå, gröngrå eller rödbrun. Dessa skikt är av olika kvalitet och har använts för olika ändamål. Den undre kalkstenen har brutits för cementtillverkning och kalkbränning. De övriga lagren har främst bearbetats till olika typer av byggnadsmaterial.
I stenbrottet har det mesta av kalkstenen använts till cementtillverkning under åren 1882–1979. Totalt har ca. 25 miljoner ton kalksten brutits ut. I samband med att cementtillverkningen upphörde och täktområdet efterbehandlades fanns det risk för att de grundvattenströmmar som försåg de nedanför liggande Munkängarna skulle skäras av. Med anledning av detta anlades en damm i täktbottnen för att förse ängarna med vatten. I dammen finns regnbågsöring inplanterad. Fiskekort köpes på bl.a. turistbyrån i Lidköping.
På grund av sin betydelse för vetenskaplig forskning har Stora Stenbrottet blivit utsett till en av världens viktigaste geologiska platser av International Union of Geological Sciences (IUGS).