Rosenstigen är en vandringsled på ca 2 km som slingrar sig fram vid Sydbillingens sluttning. Leden tar dig runt Varnhems klosterkyrka, Katagård och Ullunda gamla kalkbrott. Längs ån passerar man vackra kalkstenstrappor och en fin gammal stenbro.

Vandringen går genom ett kulturlandskap som berättar om hur människor här har levt under två tusen år. Rosenstigen har fått sitt namn efter Alba rosa minette, den ros som hittats i Gudhems klostermiljö. Dom gamla rödfyrshögarna minner om en tid då området användes för kalkbrytning. I början av 1900 talet kom ca 70% av landets kalkproduktion från Billingen, Kinnekulle och Falbygden och sysselsatte en stor del av befolkningen.

Längs leden ser man också spår efter den senaste istiden. Böljande kullar som är en del av kamelandskapet i Valle. Dessa kom till när grus och sediment avsattes i sprickor ovanpå isen, men även i isälvstunnlar under isen. Stora isblock som begravdes i gruset smälte senare och bildade gropar i landskapet, så kallade dödisgropar.

Hitta Hit