Öster­pla­na hed och vall är ett 600 hek­tar stort områ­de som avsat­tes som natur­re­ser­vat 1984. Reser­va­tet är belä­get på Kin­ne­kul­les kalk­stens­pla­tå, som här är grun­den för en myc­ket spe­ci­ell naturtyp.

Ber­gens kanske mest ­ spe­ci­el­la mil­jö är den beta­de alvar­mar­ken. Här finns kala häl­lar med tunt jord­la­ger där kalk­ste­nen blot­tas i dagen. Den tun­na jor­den väx­lar snabbt från över­sväm­mad till uttor­kad. Även om mil­jön är karg så har den ett rikt och unikt växt- och djur­liv. Växt­lig­he­ten präglas av ­ tåli­ga mos­sor och lavar samt ett­ åri­ga örter som hin­ner ­ blom­ma och sät­ta frö på kort tid. Alvar finns bara någ­ra få stäl­len i värl­den, i Sve­ri­ge främst på Öland och Got­land men ock­så någ­ra plat­ser i pla­tå­bergs­land­ska­pet. För­u­tom på Kinne­kulle bland annat vid Dala och Vils­ke-Kle­va på Falbygden.

På våren väx­er orkidén Sank­te Pers nyck­lar i stor mängd på heden vid kyr­kan. Väx­ter­na på det tun­na jord­lag­ret är oftast små och kry­per utmed mar­ken, t.ex. back­tim­jan och oli­ka fet­knoppsar­ter. Här kan man ock­så hit­ta den lil­la säll­syn­ta kalknar­ven med vita blom­mor, som bara finns här och på Got­land. Inom reser­va­tet finns även lövsko­gar och kärr.

Orto­cer­kal­kens unders­ta skikt, und­re röd­ste­nen som Öste­pla­na hed och vall är belä­get på, är utfor­mad som en mar­kant klev (röd­stensk­le­ven), som kan ses runt hela Kin­ne­kul­le. Röd­stensk­le­ven är gräns för reser­va­tet i öster med vack­ra vat­ten­fall och rasbranter.

Hit­ta Hit

Öster­pla­na hed och vall är ett natur­re­ser­vat.