I Klyf­ta­mons natur­re­ser­vat finns inte bara natur­sko­gar och opå­ver­ka­de myr­mar­ker. På fle­ra plat­ser ser du kals­po­la­de sten­häl­lar och sto­ra rull­stens­block. Vad har hänt här?

Klyf­ta­mons histo­ria är mer dra­ma­tisk än du kan före­stäl­la dig. Pre­cis här, vid Bil­ling­ens nord­spets, bröt enor­ma vat­ten­mas­sor fram i slu­tet av sista isti­den. När inlandsi­sen smält, bil­da­des en sjö av allt smält­vat­ten. Det var en före­gång­a­re till Öster­sjön som kal­la­des den Bal­tis­ka issjön. Issjön däm­des upp av iskan­ten mot Bil­ling­en. Men plöts­ligt under ett ske­de i avsmält­ning­en bröt vatt­net genom iskan­ten, och en enorm flod av smält­vat­ten skölj­de över land­ska­pet ut i Nord­sjön, och vat­ten­ni­vån på issjön sänk­tes med 25 meter på kort tid.

Reser­va­tet är opå­ver­kat av trakt­hyg­ges­bruk och det skogs­bruk som har bedri­vits har varit myc­ket skon­samt. Väg­nä­tet är i det när­mas­te obe­fint­ligt och områ­det har en utpräg­lad vildmarkskaraktär.

Hällmark­stall­sko­gar är myc­ket brand­be­näg­na och även Klyf­ta­mon har en histo­ria med upp­re­pa­de brän­der. Den senas­te rik­tigt sto­ra bran­den inträf­fa­de 1808 men även sena­re har mind­re brän­der här­jat området.Träden har en max­ål­der av cir­ka 125 år i stör­re delen av områ­det, men det finns bestånd av gam­mel­tal­lar med en ålder av 150–180 år.

OBS! Klyf­ta­mon är ett stort och gans­ka vilt natur­re­ser­vat, och du behö­ver både tid och erfa­ren­het för att ta dig runt här då områ­det består av myr­mark och orörd skog. Par­ke­ring sker enklast på par­ke­rings­plat­sen till Sto­ra Bjur­sjöns natur­re­ser­vat. Klic­ka på län­ken till natur­re­ser­va­tet här bred­vid för kar­ta och mer information!

Hit­ta Hit

Klyf­ta­mon är ett natur­re­ser­vat.