Jättadalen är en djupt nedskuren bäckravin omgiven av branta bergväggar. Från Jättadalens branta klippstup ser man ut över hela Vallebygden och ända till Kinnekulle. Längst nere i ravinen hittar du Offerkällan.

Förr kom folk långväga ifrån för att bota sig med detta magiska vatten. Sedan lång tid tillbaka har människor offrat mynt här, som källan skulle sluka och dra in i sig. 

Längs stigen upp i Jättadalen ser du de två översta bergarterna i platåbergen: lerskiffer och diabas. Lerskiffer är en sedimentär bergart som bildats av lersediment som förstenats. Diabas som vi hittar längst upp är en magmatisk bergart – det betyder att den har sitt ursprung i magma i jordens inre. Magman trängde upp i sprickor i de omkringliggande bergarterna för runt 300 miljoner år sedan. När den heta magman svalnade och stelnade till bergarten diabas sprack den upp, oftast i sexsidiga pelarblock men också längs långa sprickor. Det är det som gett bergssidorna deras karakteristiska utseende, med pelare, klyftor, hålor och grottor. 

Du kan nå Jättadalen via Billingeleden som går ovanför dalen, men också från parkeringen nere vid Öglunda kyrka.

Hitta Hit

Jättadalen ligger i naturreservatet Jättadalen-Öglunda grotta.