Bergen lever

Natur och friluftsliv på bergen idag

Orkidéer på alvarmarker. Hjortar på fälten, Lövskogar i sluttningarna. ­Pilgrimsfalk i branterna. Trandans på slätten. Kultur­lämningar i skogarna. Däribland finns vi; till fots, på ­cykel, vid sjön. Som boende och som besökande. Hur lever du med ­bergen?

Besöksmål

Pilgrimsleden

Skaraborg

Title

Ett fantastiskt sätt att uppleva platåbergslandskapet är att vandra längs pilgrimsleden. Här har människor gått i hundratals år, från medeltidens kristna på väg till heliga platser och fram till dagens vandrare på jakt efter inre frid.

Naturen och kulturlandskapet följer oss längs vägen.

Pilgrimsleden Skaraborg är uppdelad på många olika etapper.

Läs mer

58°40’20.2″N | 13°13’00.0″E

Naturum Vänerskärgården

Victoriahuset

Title

Vid kanten av Vänern, i skuggan av Läckö slott, ligger Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Här kan du lära dig mer om de tusentals öar som utgör Vänerskärgården.

På naturumet kan du även boka guidade turer, äta lokal mat i restaurangen, eller övernatta.

Läs mer

Safari

på Älgens berg

Title

Vill du uppleva en älg på nära håll? Eller se en bäver? I så fall är natursafari på Hunneberg något för dig. Hunneberg har varit i kunglig ägo sedan 1371, och plats för kunglig jakt sedan 1800-talet.

Därför finns det gott om vilt här, och berget är framförallt känt för sin stora älgstam.

Läs mer

58°19’02.0″N | 13°32’58.1″E

Naturum

Hornborgasjön

Title

Vad vore Västgötaslätten utan fåglarna? Varje vår fylls fälten och luften av återvändande flyttfåglar. Hornborgasjön är den givna platsen för att uppleva detta. Inte minst för trandansen, där tiotusentals tranor samlas runt sjön på väg norrut mot sina häckningsplatser.

Hornborgasjön bildades efter sista istiden. Under 1800- och början på 1900-talet sänktes sjön för att skapa jordbruksmark, men på 1990-talet restaurerades sjön igen. För att uppleva trandansen eller lära dig mer om djur- och naturlivet runt Hornborgasjön, klicka nedan.

Läs mer
Utforska

Ett stycke jordhistoria

Utforska

Jorden ger liv