Samarbetspartners

Vi har ett tätt samarbete med alla turistdestinationer inom vårt område:
Visit Trollhättan Vänersborg, Grästorp turism, Destination Läckö-Kinnekulle, Visit Mariestad, Skara turism, Next Skövde, samt Falköping turism.

Övriga verksamheter vi samarbetar med:

Äventyr & Trail

Äventyr & Trail är aktivitetsföretaget i Trollhättan med omnejd, som brinner för och vill förmedla upplevelser i skog och mark. Vårt mål är att du ska få uppleva härliga stigar, den vackra naturen och smaksensationer från lokala och ekologiska produkter.

Hunnebergs Naturskola/Stiftelsen Bergagården

Hunnebergs naturskola har klassrum med himlen som tak. En alm, en bok och en gran som väggar. Gamla lågor att sitta på. Öppenheten mot himlen får symbolisera att vi kan lära oss hur mycket som helst.

Kungajaktsmuseet – Älgens berg

Kungajaktmuseet Älgens Berg, beläget i Ekopark Halle-Hunneberg, är ett upplevelsecentrum som berättar om bergens djur, natur, kultur, geologi, guldskatter och kungajakt

Vänermuseet

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och framförallt fyllt världen med liv. Upptäck Sveriges och Europeiska Unionens största insjö. Utställningar, akvarier, butik, mm.

Naturum Vänerskärgården

Mitt i Vänern ligger Djurö nationalpark. Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset är en brygga ut mot Djurö nationalpark och andra vackra naturområden i Vänernområdet.

Råbäcks mekaniska stenhuggeri

Välkommen till en av landets bäst bevarade arbetsplatser från det industriella genombrottets tid. Möt en tusenårig tradition och se hur vi bearbetar Kinnekulles kalksten både för hand och med maskiner.

Qvarnstensgruvan i Lugås

Besök Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik och lyssna till guidens berättelse om liv och arbete i gamla tider. Här har man tillverkat kvarnstenar under 800 år och människans flit har satt sina spår runt hela berget.

Västergötlands museum

Västergötlands museum är ett kulturcentrum med en bred verksamhet. Spännande utställningar, föreläsningar och aktiviteter ger dig många anledningar till återbesök. Museet har tre fasta utställningar och ett flertal tillfälliga sådana.

Naturum Hornborgasjön

Här finns en utställning där du kan lära dig mer om områdets natur, geologi, historia och fåglar. Inne på naturum hittar du även ett fågeltorn med hiss, läs- och pysselhörna, en liten butik samt flera andra aktiviteter för alla åldrar.

Visit Hornborgasjön

Området runt Hornborgasjön bjuder på mer än de majestätiska tranorna. Här finns vacker natur, medeltida kyrkor, museer, Science center, gallerier och mycket mer.

Falbygdens museum

Falbygden är det böljande slättlandskapet i hjärtat av Västergötland. Den ljusa öppna naturen, inramad av de karaktäristiska platåbergen, har tilltalat människan sedan urminnes tider.

Ekehagens forntidsby

På Ekehagen får gammal som ung uppleva hur livet gestaltade sig för våra förfäder under stenålder, bronsålder och järnålder. Vad sägs om att laga mat i en kokgrop, tillverka en egen pil eller paddla stockbåt?

Älska Billingen

Älska Billingen är ett företag med inriktning på utomhusupplevelser. Tillsammansvandringar, snöskovandringar, festivalcamper och företagsevent är några av aktiviteterna som man arrangerar.

Trailhelg

Trailhelg är ett upplevelseföretaget som anordnar löpningsupplevelser som kombinerar vandring, magisk svensk natur, möten med nya människor, god mat och boende på landsbygden.

Lugnåsberget Ekohotell

Ekohotellet är ett mysigt Green Key certifierat hotell där man jobbar aktivt med hållbarhet. Hotellet ligger på natursköna Lugnåsberget i Mariestads kommun.

Trädgårdsresan

Besök allsköns trädgårdar i platåbergsområdet. Här finns små trädgårdar i lantliga landskap, ekologiska trädgårdar, stora slottsträdgårdar, specialiserade trädgårdar och plantskolor samt historiska trädgårdar i kulturmiljöer.

Discover Sweden Tours/ N&N resor Agritours Sweden

Discover Sweden Tours jobbar mot utländska researrangörer samt svenska grupper och företag som vill uppleva mer av Sverige. Vi älskar den svenska landsbygden med sin tillgängliga natur och kultur samt vår svenska mattradition och strävar alltid efter att lägga in godbitar från detta i våra resor.

Falbygdsresor

Falbygdsresor ordnar arrangemang för grupper och enskilda genom vandringar eller med bil och bussresor. Här blandas natur och kultur med god, närproducerad mat och fika. Vi tar dig inte bara från en plats till en annan, "vi tar dig te å i frå" ... till det goda livet på Falbygden och vid Hornborgasjön!

Föreningen Vallevägen

Vallevägen är en ideell förening som verkar för företagande och utveckling av Valleområdet vid Billingen och som sträcker sig från Varnhem till Böja. Här hittar du flertalet aktörer inom besöksnäringen och vad som är på gång i Valleområdet.

Falbygdens mat och kultur

Föreningen arrangerar aktiviteter för lokal mat och lokal kultur och arbetar för och med besöksnäringsutveckling. Föreningen driver det årliga arrangemanget Konstnatten.

Mötesplats Kinnekulle

Föreningen Mötesplats Kinnekulle är en ideell och politiskt obunden förening vars syfte är att varje år arrangera Vårrundan och Höstrundan på Kinnekulle. Här hittar du alla aktörer som är knutna till Vår och Höstrundan.

Torsö språkbyrå

Amanda Hessle på Torsö språkbyrå jobbar som auktoriserad guide, föreläsare och facköversättare. Det goda värdskapet är verksamhetens tydliga, röda tråd. Amanda brinner för att här i Västsverige och i andra arbetsområden – genom kunskap, glädje och engagemang – skapa oförglömliga upplevelser.

Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital arena och mötesplats för vårt fantastiska industriella kulturarv och vår oöverträffade samhällsutveckling från 1850 fram till idag. Här kan du navigera genom regionens industrihistoria. Se bilder, ta del av berättelser och upptäck spännande industrihistoriska platser!

FalbygdsTurism

FalbygdsTurism med den lokala guiden Anki Rundquist erbjuder guidningar och upplevelser i Falköping, Skaraborg och Västergötland. Upplev Falbygdens historiska landskap och städer genom spännande berättelser och historier. Allt serverat på äkta västgötska.

Västgötaresan

Upptäck Västergötland! Tillsammans upplever vi detta historiska landskap genom bussresor, vandringar och guidningar till både kända och okända resmål i bygden.

Samarbete biosfärområde och geopark 2019-2024

Platåbergens Geopark överlappar med Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnkulle. För att undvika konkurrens och samtidigt hitta hållbara samarbetsformer, har vi utarbetat en samarbetsstrategi.

 • Biosfärområdet ger sitt stöd för Platåbergens Geoparks ansökan till Unesco hösten 2019 genom ett stödbrev
 • Biosfärområde och geopark har ett gemensamt möte en gång om året (november) för att uppdatera samarbetsstrategin och se på samarbetsmöjligheter för nästkommande år
 • Biosfärområde och geopark har som rutin uppdatera varandra på projektmedel som söks för att undvika konkurrens om projektmedel
 • 2019 och 2020  prioriteras samarbeten runt biosfärleden samt samarbete runt ett gemensamt evenemang/ arrangemang
 • Övrigt samarbete, tex runt ekosystemtjänster

Samarbetsstrategi

Platåbergens Geopark involverar organisationer, privata näringsidkare, volontärer och guider på fyra olika nivåer.

Samarbetspartners

Etablerade verksamheter, tex:

 • Kommunal verksamhet, naturskolor, skolor, kulturhus
 • Museer
 • Universitet och Högskolor
 • Ideella föreningar
Privata näringsidkare

Lokala näringsidkare inom geoparkens område som erbjuder:

 • Lokala produkter
 • Boende
 • Mat
Volontärer

Boende inom geoparkens område som hjälper till frivilligt vid olika arrangemang.

Är du intresserad av vara volontär? Kontakta oss på info@platabergensgeoaprk.se

Geoparksguider

Turismföretag som samarbetar med geoparken för naturguidningar och arrangemang.

Samarbetspartners på alla nivåer åtar sig att:

 • Vara en god representant för platåbergslandskapet och geoparken, ha kunskap om vad en Unesco Global Geopark är samt vad Platåbergens Geopark är och hur geoparken jobbar med Agenda 2030 (se Platåbergens Geoparks hållbarhetsstrategi)
 • Ha genomgått – eller ämnar att genomgå när tillfälle ges, minst en kurs eller ett utbildningstillfälle i geoparkens regi. För verksamheter ska minst en person i verksamheten deltagit på en kurs eller utbildningstillfälle.
 • Inte vara involverade i någon typ av försäljning av geologiskt material, eller uppmuntra till handel eller samlande med sten- eller mineral.
 • Garantera att geoparkens logga återges på ett korrekt sätt. Vid användande av geoparkens logga på större tryckta material, t.ex. broschyrer, ska geoparkens personal godkänna innan tryck.
 • Verksamheter ska ha geoparken som en samarbetspartner på sin eventuella hemsida och sociala medier samt där länka till geoparkens hemsida.
 • Vid uttalanden och kommunikation med media som rör geoparken ska det alltid förankras med geoparkens personal först. Det är bara geoparkens personal som gör uttalanden som representant för geoparken i media, övriga gör uttalanden som representant för sin organisation eller som privatperson.

Samarbetspartners på alla nivåer har rätt att:

 • Bli synliggjorda på geoparkens hemsida och i sociala medier
 • Använda Platåbergens Geoparks logga på sin hemsida, i tryckt material (För användning av logga på kommersiella produkter tas en avgift på 1000 kr/ år (2020) och det skrivs ett eget avtal som reglerar användandet.)
 • Delta gratis på studiecirklar och fortbildningstillfällen arrangerade av geoparken
 • Verksamheter och volontärer får ett startkitt med information samt en plakett att visa fram eller montera i anslutning till verksamheten.
 • Få gratis reklammaterial tex. broschyrer, pins, t-shirts, informationsmaterial mm. från geoparken

Vi erbjuder även kurser och utbildning, t.ex. för besöksnäringsföretag.Vill du inleda ett tätare samarbete med oss, eller har du övriga frågor? Maila info@platabergensgeopark.se

Pågående projekt

Ökad attraktivitet och hållbar besöksnäring i platåbergslandskapet

Platåbergens Geopark har beviljats medel från Tillväxtverket på totalt 579 000 kr för att under två år (oktober 2020-september 2021) arbeta med ökad attraktivitet och en hållbar besöksnäring i platåbergslandskapet. Finansieringen är en del av en satsning för att bidra till en hållbar omställning i spåren av coronapandemin, och de beviljade pengarna är EU-medel från det nationella regionalfondsprogrammet.

De aktiviteter som ska byggas upp inom ramen för projektet är bla.:

 • Fortbildningstillfällen och stöd direkt på plats hos företagen
 • Digital tillgång till utbildningar, seminarier, samt övrigt material för att höja kunskapen om platåbergslandskapet
 • Tips och stöd för naturturismföretag som vill utveckla exklusiva upplevelsebaserade produkter, framförallt kunskap om landskapet och besöksmål/ platser att använda sig av i verksamheten

Vill du som företagare i besöksnäringen i platåbergslandskapet komma i kontakt med oss? Kontakta besöksnäringsstrateg och projektledare Sofia Hultman: sofia.hultman@grastorp.se, 073-2470306

Naturvårdsverkets LONA-medel: Tidsresan – platåbergslandskapet för barn och unga

Vi har fått bidrag från LONA för att utveckla vår verksamhet riktad mot barn och unga. Det gör vi genom att ta fram utbildningsmaterial och handledning för lärare, samt utveckla konceptet ”miniambassadörer”.

Projektet har en bred lokal delaktighet då vi samarbetar med Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle, och dessutom museer och grundskolor inom geoparkens område. Det är en friluftslivssatsning med stor samhällsnytta då vi gör områden tillgängliga för barn. 

Syftet är:

 • att genom en informationsinsats ge barn och unga inom geoparkens område kunskap om sina närmiljöer med fokus på platåbergen och dess speciella geologi
 • att öka barns förståelse för geologi och sammanhangen mellan geologi, biologi och kulturhistoria
 • att bidra till en ökad kunskap om de planetära systemen, däribland klimatförändringar
 • att ge skolor och lärare stöd och material för att genomföra punkterna ovan, genom lärarhandledning 
 • att vidareutveckla konceptet miniambassadörer i samarbete med Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

Forskning

Unik urbergsvittring och kvarnstenar i Lugnås

I detta projekt studerar vi granit-gnejs berggrundens geologiska särdrag vid Lugnås, som där överlagras av kambrisk sandsten. Ur denna berggrund har det framställts kvarnstenar över många århundraden. Även om det finns gott om litteratur som redogör för de sociala och industrihistoriska faktorerna kring brytningen och kvarnstensframställningen, så förblir de geologiska förutsättningarna för brytningen ofullständigt belyst. Tydligen var berggrunden unikt lämpligt: mjukt nog för kvarnstensframställning, men hård nog för att dessa kvarnstenar var eftersökta. Vi testar tesen att kemiskt vittring i avsaknad av fritt syre (dvs vittring som sker under grundvattenytan) försvagade berggrunden tillräckligt utan att detta har gett för mycket avkall på dess slitstyrka som kvarnsten.

Vi har provtagit berggrunden i en av kvarnstensgruvorna och dessa cylindriska borrproven utsätts nu för mekaniska och kemiska tester innan vi, förhoppningsvis med hjälp av mätningarna vid MaxIV synkrotronanläggningen i Lund, försöker förstå hur precis denna kemiska vittring har skett. Vi förutsätter att resultaten kommer att vara till hands under 2021. Detta projekt är ett samarbete mellan Sveriges geologiska undersökning, Stockholms universitet, Lunds universitet, Linnéuniversitetet, Norges geologiske undersökelse (NGU), och Qvarnstensgruvan Minnesfjället.

Kontakt

Bradley Goodfellow
Bradley.Goodfellow@sgu.se

Sveriges geologiska undersökning (Lund)

Examensarbeten

Förvandling av ett industrilandskap

”Hur kan arkitektur förvandla och återuppliva ett industrilandskap till en plats för rekreation och utbildning?”

Tyra Wingren Bergman och Elsa Sjöblom är två arkitektstudenter som läst vid Chalmers och de valde att använda Cementas stora stenbrott som sin fallstudie för sitt exjobb kring omvandling av stadsnära industriområden. Dom ville undersöka hur man med hjälp av arkitektur kan tillgängliggöra platsen för människan. Och hur det byggda kan stärka sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria, på ett pedagogiskt vis.

I början av sin research så upptäckte dom Platåbergens Geopark och hörde av sig till oss för att få vägledning, inspiration samt för att höra våra tankar och idéer om stenbrottet. I juni 2021 presenterade de sitt arbete för oss.

Se hela arbetet här