Gud­hems nun­ne­klos­ter grun­da­des 1161. Det till­hör­de ursprung­li­gen den äld­re Benedik­tinor­den, som sena­re över­gick till Cister­ci­ensor­den. Trots det vack­ra läget med utsikt mot Horn­bor­ga­sjön och pla­tå­ber­gen pla­ne­ra­des snart en flytt.

1340 flyt­ta­de nun­nor­na till går­den Aranäs vid Kin­ne­kul­le, men de åter­vän­de snart till Gud­hem som blev kon­ven­tets hem­vist fram till refor­ma­tio­nen. 1529 lades klost­ret i aska genom våd­eld och blev sedan ald­rig åter­upp­byggt. Tack vare väl­gjor­da kon­ser­ve­rings­ar­be­ten är det idag lätt att få över­sikt över hela klo­s­te­ran­lägg­ning­en. Ett klos­ter­mu­se­um är inrät­tat i när­he­ten av Gud­hems kungs­gård. Bred­vid muse­et finns en liten klos­ter­träd­gård med örter och medel­ti­da rosor. Här finns ock­så ett nybyggt litet sten­mu­se­e­um, med äld­re hugg­na ste­nar från klostret.

Ste­nar­na här kom­mer från arke­o­lo­gis­ka utgräv­ning­ar som gjor­des i klost­ret 1928–1948. Runt 1200 frag­ment av ste­nar hit­ta­des, de fles­ta i sand­sten. Först pla­ce­ra­des de fina­re ste­nar­na i ett sten­skjul, men när det för­föll på 1980-talet pla­ce­ra­des de i en lada i när­be­läg­na Gud­hems kungs­gård. 2023 kun­de ett nytt litet sten­mu­se­e­um byg­gas, där ett urval av ste­nar­na nu kan visas för all­män­he­ten. Ste­nar­na ger en unik inblick i hur det ursprung­li­ga klost­ret en gång såg ut!

Hit­ta Hit