I Dju­pa­da­len hit­tar du en liten kan­jon – en ero­sions­dal. Den bil­da­des efter sista isti­den när enor­ma vat­ten­mas­sor från en smält­vat­ten­sjö, Tida­nis­sjön, tap­pa­des ut i havet i väs­ter. Här har smält­vatt­net sku­rit ner en rän­na som bil­dar en 16 m
djup och 60 m bred kan­jon i kalk­berg­grun­den. Även om issjön tap­pa­des genom fle­ra oli­ka utlopp, är kan­jo­nen vid Dala den mest kän­da. Tapp­ning­en som orsa­ka­de rän­nan i kalk­ste­nen just här sked­de för lite mer än 12 500 år sedan.

Runt kan­jo­nen i Dala hit­tar vi alvar­mar­ker med tunt jord­la­ger och rik flora.Dalens utlopp mot väs­ter är till­ty­gat av kalk­stens­brott och avfall från tidi­ga­re kalk­brän­ning. På Dju­pa­da­lens sydsi­da där­e­mot finns beta­de hag­mar­ker med växt­lig­het som är typisk för Fal­byg­dens kalkri­ka tor­räng­ar. Här kan du till exem­pel fin­na backsmult­ron, blod­nä­va och back­sip­pa. På någ­ra stäl­len finns kalk­häl­lar med bland and­ra grus­bräc­ka, grus­vi­va och axveronika.

Hit­ta Hit

Dju­pa­da­len i Dala är ett natur­re­ser­vat.