
Förr kom folk långväga ifrån för att bota sig med detta magiska vatten. Sedan lång tid tillbaka har människor offrat mynt här, som källan skulle sluka och dra in i sig.
Vandringen upp till Jättadalen är brant och ganska ansträngande, men väl uppe har du en milsvid utsikt över Vallebygden med sin mosaik av sjöar, lövskogar och hagmarker och du kan se ett blånande Kinnekulle i fjärran. Längs stigen upp ser du de två översta bergarterna i platåbergen: lerskiffer och diabas. Lerskiffer är en sedimentär bergart som bildats av lersediment som förstenats. Diabas som vi hittar längst upp är en magmatisk bergart – det betyder att den har sitt ursprung i magma i jordens inre. Magman trängde upp i sprickor i de omkringliggande bergarterna för runt 300 miljoner år sedan. När den heta magman svalnade och stelnade till bergarten diabas sprack den upp, oftast i sexsidiga pelarblock men också längs långa sprickor. Det är det som gett bergssidorna deras karakteristiska utseende, med pelare, klyftor, hålor och grottor.
Från utsiktspunkten ovanför Jättadalen fortsätter stigen söderut. Någon kilometer längre fram ligger Öglunda grotta. Här har enorma diabasblock kommit att bilda ett grottliknande rum. Det finns också fristående pelare av diabas.
Du kan nå Jättadalen och Öglunda grottor via Billingeleden som går ovanför dalen, men också från parkeringen nere vid Öglunda kyrka. Här startar en vandringsslinga på cirka 3 kilometer. Längs stigen har geoparken informationsskyltar om områdets geologi och kulturhistoria. Läs mer om naturreservatet och se en karta över rundslingan här.