Vid Sil­ver­fal­let kas­tar sig vatt­net 60 meter utför bergs­kan­ten i fle­ra sek­tio­ner. Vatt­net rin­ner i sitt övre lopp fram över kalk­stens­häl­lar och mitt i fal­let pas­se­ras alun­skif­fern. På sand­stens­häl­lar­na längst ner pla­nar fal­let ut.

Stör­re delen av slutt­ning­en vid Sil­ver­fal­let-Karls­fors består av ädellövskog och en rik kalk­på­ver­kad flo­ra . Områ­det är sär­skilt väl­be­sökt på våren då vat­ten­fal­let och den omgi­van­de lövsko­gen är myc­ket sevärd. Under som­ma­ren tor­kar bäc­ken ibland ut helt. Sil­ver­fal­let är ett av de mest popu­lä­ra utflyktsmå­len i Sköv­de och väl värt ett besök året om – mis­sa inte att kom­ma hit vin­ter­tid för att upp­le­va ett sago­likt island­skap! Tänk på att visa hän­syn när du rör dig i områ­det eller nytt­jar någon av de grill­plat­ser som finns iordningställda.

I en slinga runt natur­re­ser­va­tet har geo­par­ken satt upp infor­ma­tions­skyl­tar som berät­tar om områ­dets geo­lo­gi och spän­nan­de indu­stri­histo­ria, när det bröts alun och brän­des kalk. Indu­strin var grun­den för det sam­häl­le som väx­te fram runt Karls­fors gård. Idag ser vi fram­förallt spår av de for­na indu­strin genom de sto­ra högar­na av bränd alun­skif­fer, rödfyr.

Kom­mer du med bil kan du gär­na par­ke­ra nere vid Karls­fors gård, där det ock­så finns ett café, ett gal­le­ri och en butik. På vägen upp mot natur­re­ser­va­tet pas­se­ras Pla­tå­ber­gens Geo­parks lil­la mini­mu­se­um, med infor­ma­tions­ma­te­ri­al och en utställ­ning som ger en intro­duk­tion till platåbergslandskapet.

Läs mer om Sil­ver­fal­let och hur du tar dig hit kol­lek­tivt här.

Hit­ta Hit

Sil­ver­fal­let är ett natur­re­ser­vat.