Som en sling­ran­de rygg­rad genom land­ska­pet löper Ore bac­kar längs Horn­bor­ga­sjöns väst­ra kant.

En rest från en annan tid, for­mad av smält­vatt­net från den mäk­ti­ga inlandsi­sen för 12 000 år sedan. Sten, grus och sand virv­la­de fram i stri­da ström­mar under isen och bygg­de upp rull­stenså­sen – en av de tyd­li­gas­te läm­ning­ar­na efter isti­dens krafter.

Ore­nab­be vid Horn­bor­ga­sjön mar­ke­rar den nord­li­gas­te delen av åsen, som kan föl­jas näs­tan oav­bru­tet söderut genom områ­den som Mos­sa­går­den, Sjö­gerås och Örby­torp. Söder om Örby­torp slu­tar åsen i en isälvslätt mel­lan Högs­bo och Björstorp. Här finns ock­så fle­ra sto­ra dödis­gro­par, där isblock som blev instäng­da i mar­ken har smält och läm­nat för­djup­ning­ar i landskapet.

För den som vill utfors­ka både geo­lo­gi och natur är Ore bac­kar ett utmärkt utflykts­mål. Leden som föl­jer kam­men på rull­stenså­sen är totalt 3,5 km lång tur och retur. Här får man en fan­tas­tisk utsikt över land­ska­pet. Vand­ring­en bju­der på en upp­le­vel­se av både geo­lo­gi och en väl­digt skif­tan­de natur. Vad som kan vara bra att veta är att områ­det betas av nöt­kre­a­tur under mars-oktober.

Ore bac­kar ingår i Horn­bor­ga­sjöns natur­re­ser­vat.

Ore bac­kar sedd med LiDAR-data 
Förs­ta delen av sti­gen går genom en grön tun­nel av has­sel, ek och alm, där fågel­ar­ten grön­sång­a­re ofta hit­tas och orm­bun­kar bre­der ut sig längs mar­ken. Efter någ­ra hund­ra meter öpp­nar sig land­ska­pet, och man kli­ver ut i lju­set där böl­jan­de ekha­gar bre­der ut sig längs sjöstranden.

Om man fort­sät­ter vand­ring­en mot den ytters­ta delen av åsen kom­mer man fram till ett utsikts­torn på en udde. Här, mitt i Horn­bor­ga­sjön, omges man av ett rikt fågel­liv. Under rätt tid på året kan man få syn på både svart­tär­na, havs­örn och skarv. På and­ra sidan sjön syns Natu­rum och Ytter­berg, och läng­re bort reser sig pla­tå­ber­get Billingen.

Ore bac­kar är en plats där geo­lo­gi, natur och djur­liv sam­spe­lar och en vand­ring här ger både en inblick i lan­dets geo­lo­gis­ka histo­ria och en chans att nju­ta av den rika flo­ran och fau­nan längs Horn­bor­ga­sjöns strän­der. Under våren över­nat­tar många fåg­lar här. Und­vik där­för områ­det på kväl­lar, nät­ter och morgnar.

Hit­ta Hit