Mari­e­dalsra­vi­nen sedd med LiDAR-data
Mel­lan Lunds­brunn och Käll­by har Mari­e­dalsån under årtu­sen­den sku­rit djupt ner i det mju­ka jord­täc­ket, vil­ket for­mat den impo­ne­ran­de Mariedalsravinen.

Medan åker­mar­ker­na bre­der ut sig i det omgi­van­de land­ska­pet, skär den­na dra­ma­tis­ka dal­gång genom ter­räng­en och ska­par en slå­en­de kon­trast. Från Dala­kvarn till det ståt­li­ga Mari­e­dals slott från 1600-talet bre­der en vari­a­tions­rik skog ut sig, präg­lad av både barr- och lövträd.

Ett levan­de geo­lo­giskt landskap

Mari­e­dalsra­vi­nen är inte bara en natur­skön oas, utan ock­så en plats av stort geo­ve­ten­skap­ligt vär­de. Ter­räng­for­mer­na och sedi­ment­lag­rens tyd­lig­het ger en unik inblick i områ­dets geo­lo­gis­ka histo­ria. Här pågår den natur­li­ga ero­sio­nen fort­fa­ran­de, vil­ket syns i de bran­ta slän­ter­na där små ras och skred ska­par stän­di­ga för­änd­ring­ar i land­ska­pet. Lutan­de och sne­da träd vitt­nar om en mark i rörel­se, lång­samt gli­dan­de mot ån. I ravi­nens myn­ning finns spår av ett stör­re skred­om­rå­de, en påmin­nel­se om de kraf­ter som for­mat och fort­sät­ter att for­ma landskapet.

De många käll­flö­de­na i ravi­nen bidrar till en rik bio­lo­gisk mång­fald och ska­par för­ut­sätt­ning­ar för en fro­dig och vari­a­tions­rik flo­ra och fau­na. Här sipp­rar mine­ral­rikt vat­ten fram ur mar­ken och läm­nar efter sig rost­bru­na järnutfällningar.

Sör­bo­le­den – En vand­ring genom en annan värld

Områ­det är ett popu­lärt ströv­om­rå­de där den natur­skö­na Sör­bo­le­den sling­rar sig genom ravi­nen. Som­mar­tid ger de höga träd­kro­nor­na och de fro­di­ga orm­bun­kar­na en käns­la av att vand­ra genom en tro­pisk regn­skog sna­ra­re än en skog på den väst­göts­ka slät­ten. Spång­bro­ar­na som leder över ån omfam­nas av täta trä­jon, och den sva­la, fuk­ti­ga luf­ten är fylld av dof­ten av mos­sa och rin­nan­de vatten.

Vin­ter­tid omvand­las ravi­nen till en stil­la oas, där snön däm­par lju­den och den svar­ta vat­ten­y­tan bryts av de rost­rö­da järnutfällningarna.

Sör­bo­le­den lig­ger i ett Natu­ra 2000-områ­de och är en del av ett natur­re­ser­vat, vil­ket gör den till en vik­tig plats för beva­ran­det av den bio­lo­gis­ka mång­fal­den. Här kan du få syn på säll­syn­ta fåg­lar som blå kungs­fis­ka­re, strömsta­re och forsärla.

Obser­ve­ra att leden inte är anpas­sad för rull­stol eller barn­vagn, men en rast­plats med vac­ker utsikt finns i bör­jan av leden, innan spång­ar­na smal­nar av. Utskrift av vand­rings­le­den finns här.

Hit­ta Hit

Mari­e­dalsra­vi­nen är ett natur­re­ser­vat.