Väs­ter­göt­lands muse­um är mer än en sam­ling före­mål – det är en berät­tel­se om hur geo­lo­gin for­mat histo­ri­en. Pla­tå­ber­gen, des­sa urtidsjät­tar, har skyd­dat boplat­ser, gett bör­di­ga jor­dar och ska­pat för­ut­sätt­ning­ar för liv. De har varit grun­den för kul­tu­rer som kom­mit och gått, läm­nat spår i jor­den och i våra minnen.

Här kan du vand­ra genom tusen­tals år, från sten­ål­derns förs­ta jäga­re till brons­ål­derns ritu­el­la sköl­dar, genom medel­ti­dens makt­cent­rum och in i vår egen tid. Pla­tå­bergs­land­ska­pets histo­ria är unik – och den bör­jar på Väs­ter­göt­lands museum!

Här är någ­ra före­mål och per­so­ner som du möter på museet:

Hanas­ke­de­man­nen – spå­ren av en jägare

När inlandsi­sen smäl­te drog sig ett kallt ishav till­ba­ka och läm­na­de en ny värld efter sig – en värld där män­ni­skan snart skul­le fin­na en plats. Hanas­ke­de­man­nen är ett eko från den­na tid, en 10 000 år gam­mal röst ur land­ska­pet. Hans skal­le, upp­täckt av en slump i ett sur­hål, bär spår av ett liv levt i hårt kli­mat, där jak­ten och sam­lan­det var de enda sät­ten att överleva.

Kanske stod han en gång och betrak­ta­de den väl­di­ga inlandsi­sen när den ännu vila­de över land­ska­pet, såg hur dess kant lång­samt drog sig till­ba­ka och blot­ta­de en ny, karg värld. Kanske blic­ka­de han ut över de nyss befri­a­de pla­tå­ber­gen, då nak­na och ispo­le­ra­de, och ana­de kon­tu­rer­na av det land­skap vi ser idag.

Kata – stor­makts­ti­dens röst från medel­ti­dens Västergötland

Långt sena­re, när kung­ar och kyr­kor bör­ja­de ris­ta in sina namn i histo­ri­en, hade pla­tå­bergs­land­ska­pet bli­vit ett makt­cent­rum. Mar­ken var bör­dig, ber­gens kalkri­ka jord gav rik­li­ga skör­dar, och kyr­kans infly­tan­de sträck­te sig över slät­ter­na. Mitt i det­ta lev­de Kata, en kvin­na av rang i 1000-talets Varn­hem. Hen­nes åter­upp­stånd­na gestalt, klädd i rekon­struk­tio­nens klä­der, blic­kar ut över utställ­ning­en på Väs­ter­göt­lands muse­um. Genom hen­nes ögon kan vi ana det tidi­ga krist­na Väs­ter­göt­land – en plats där hed­nis­ka tra­di­tio­ner stöt­te mot den nya tron, där stor­män res­te kyr­kor vid ber­gets fot och där han­dels­vä­gar knöt sam­man byg­den med fjär­ran land.

Fröslun­dasköl­dar­na – brons­ål­derns offer till landskapet

Än läng­re till­ba­ka, när bron­sens guld­skim­ran­de prakt ännu var något nytt till­ver­ka­des de vack­ra Brons­sköl­dar­na från Fröslun­da. Lika tun­na som ett löv var de ald­rig tänk­ta för strid utan bevi­set på makt och rike­dom. Även om vi ald­rig helt kom­mer att för­stå dom, vitt­nar de om en tid då män­ni­skan såg natu­ren som en levan­de kraft att blid­ka. Kanske lades de i vatt­net vid en svält­ka­ta­strof, en sjuk­dom, ett krig? Uni­ka i sitt slag, är de en gåva till land­ska­pet, off­ra­de för tre tusen år sedan i en grund vik av Vänern. I basut­ställ­ning­en Is och Eld kan du se des­sa vack­ra sköldar.

Hit­ta Hit