På pla­tå­ber­get Kin­ne­kul­les slutt­ning strax ovan­för sand­stensk­le­ven, bara ett sten­kast från Husa­by kyr­ka, reser sig rui­ner­na av bis­kops­bor­gen – en gång en mäk­tig befäst­ning, nu en tyst men mäk­tig påmin­nel­se om kyr­kans svun­na makt.

Här lig­ger lager av histo­ria i jor­den. Nya arke­o­lo­gis­ka fynd visar på att den kungs­gård som fanns här runt år 1000 för­mod­li­gen har sina röt­ter i en storgård bebodd av sam­häl­lets högs­ta elit redan på 600-talet. Det­ta bekräf­tar ytter­li­ga­re att Husa­by varit en plats av bety­del­se långt innan bis­kops­bor­gen res­te sina murar. Här fanns en rik bosätt­ning redan under folk­vand­rings­ti­dens 400-tal. Genom vikin­ga­ti­den väx­te den till en kungs­gård – en cen­tral punkt i den gry­en­de svens­ka riks­bild­ning­en och till bis­ko­pens stöd­je­punkt i Ska­ra stift.

Själ­va bor­gen upp­för­des i fem etap­per från omkring 1480 av bis­kop Bry­nolf Gerlaksson,

Det mas­si­va central­hu­set, en kvadra­tisk bygg­nad på 16x16 meter, är rest av hug­gen, röd kalk­sten tro­li­gen häm­tad från något sten­brott i när­he­ten, sam­man­fo­gad med kalk­bruk. Väg­gar­na, en meter tjoc­ka, bär fort­fa­ran­de spår av den tid som gått – i söder står ännu en fasad kvar, stolt och sar­gad, sträc­kan­de sig näs­tan 16 meter upp mot himlen.

Bor­gens stor­hets­tid blev dock kort. Genom Väs­terås recess 1527 indrogs den till kro­nan, och kort där­ef­ter brän­des den – tro­li­gen avsikt­ligt. Gus­tav Vasa tole­re­ra­de inga utma­na­re till kung­a­mak­ten. Husa­by, en gång en av kyr­kans mest bety­del­se­ful­la plat­ser, för­lo­ra­de sin roll i histo­ri­ens centrum.

Men histo­ri­en slu­tar inte här. Det finns fort­fa­ran­de myc­ket kvar att under­sö­ka i Husa­by och nya arke­o­lo­gis­ka utgräv­ning­ar fort­sät­ter att kas­ta nytt ljus över histo­ri­ens gång. I när­he­ten por­lar Sank­ta Bri­gi­das käl­la som spring­er fram ur sand­ste­nen. En stil­la påmin­nel­se om att medan rikets makt­spel fal­nar, rin­ner natu­rens kraf­ter vida­re – obe­rör­da av tid och kung­ars vilja.

Husa­by bis­kops­borg lig­ger på pri­vat mark, med boen­de i när­he­ten. Tänk på att visa hän­syn. Par­ke­ring finns vid Husa­by kyr­ka med pro­me­na­dav­stånd till biskopsborgen.

Hit­ta Hit