Utforska de västgötska platåbergen och bocka av alla femton under friluftslivets år 2021. Oavsett friluftserfarenhet så är detta äventyret något för alla.

Ta med dig barnen, träningskompisarna, kollegorna eller PRO-gänget och ge er ut på vardagsäventyr. Kombinera expeditionerna med en fikakorg, stormköket eller något gott från ditt lokala cafe och upplev våra berg och landskapet där emellan. Hur du vill – till fots, på mountainbike, kanot, skidor eller snöskor. När du vill – Gör det på en vecka eller använd årets alla 365 dagar. Du tar det i din egen tid och takt. Och du! Glöm inte allemansrätten; att inte störa inte förstöra men framför allt, ut och njut av vårt speciella platåbergslandskap!

Vi har tagit fram en krysslista så du kan planera och hålla ordning på dina expeditioner. Ladda ner eller hämta den på din närmaste turistbyrå. Glöm inte att skicka in din krysslista till oss när du är klar så skickar vi en goodiebag. Adressen står på krysslistan.

Dela gärna ditt äventyr på sociala medier och tagga med: #expedition15 #platåbergensgeopark #luftenärfri

Upptäck Platåbergens Geopark

Ge dig ut på en resa genom jordens spännande historia. I vår app kan du läsa mer om, och hitta till, hundratals besöksmål av geologiskt intresse. Res i tiden genom att besöka unika platser som berättar jordens historia sedan tusentals miljoner år tillbaka. Pusselbitarna finns därute i landskapet.

Vill du upptäcka dem och följa med på tidsresan?

Ladda ner appen där appar laddas ner eller genom att skanna QR-koden.

20 utvalda platser

En smidig broschyr att ha med på upptäcktsfärden genom platåbergslandskapet. Upptäck tjugo utvalda sevärdheter kopplade till våra fyra berättarteman; Ett stycke jordhistoria, Jorden ger liv, Stenen som levebröd och Bergen lever. Karta och koordinater till varje plats gör det lätt att hitta.

Ladda ner (PDF)

En tryckt version av broschyren hittar du på turistbyråerna i geoparksmorådet.

Upptäck platåbergslandskapet med kollektivtrafik, till cykel, fots eller kajak

Det finns många möjligheter om du vill upptäcka platåbergslandskapet på ett hållbart sätt! Här har vi samlat information om kollektivtrafik, vandrings- och cykelleder.

Kinnekullebanan har blivit utsedd till Sveriges vackraste tågsträcka och går mellan Lidköping och Mariestad, med flertalet stopp på platåberget Kinnekulle. Här kan du lätt hoppa av på någon av de små mysiga stationerna, eller åk till Hällekis och ta dig upp till Utsiktstornet där alla vandringsleder på berget sammanstrålar. Kinnekulle bjuder på unika naturupplevelser med sin kalkrika mark där både orkidéer och ramslök trivs.

Tidtabeller och information om biljetter hittar du på https://www.vasttrafik.se/
Tips! Du kan bl.a. köpa biljetten ”Regionen runt” för 24 eller 72 timmar, och då resa hur mycket du vill under den tidsperioden.

Om du vill vandra till fots genom platåbergslandskapet så hittar du mer information på de här hemsidorna:

Om du vill uppleva Sveriges största insjö Vänern från vattnet hittar du mer information om guidade turer och kajakuthyrning på: 

Ett stensäkert löfte

Jag lovar att vara en ansvarstagande turist.

 

Jag ska bruka platåbergslandskapet, inte förbruka det.

 

Jag ska samla på upplevelser utan att samla på stenar.

 

När jag ger mig ut i naturen ska jag följa allemansrätten.

 

När jag slår upp mitt tält ska jag inte skada naturen eller störa markägaren.

 

När jag utforskar nya platser ska jag lämna dem i samma skick jag fann dem.

 

Jag ska följa de särskilda regler som gäller i skyddade områden.

 

Jag ska vara förberedd på alla väder, alla möjligheter och alla äventyr.

Platåbergslandskapet ska brukas – inte förbrukas!

Geologi berättar om planeten jordens historia. I vår natur finns det unika geologiska platser som är vetenskapligt och pedagogiskt viktiga för att förstå livets utveckling och planetens historia. Dessa platser måste bevaras. Men geologi är också grund för biologisk mångfald och mänsklig historia, och de geologiska förutsättningarna behövs för att bevara dessa värden.

En geopark får enligt Unescos krav inte vara involverad i någon typ av utvinning eller försäljning av geologiskt material – varken direkt eller indirekt via någon samarbetspartner. Vi uppmanar alla att uppleva geologin på plats i naturen, och påminner om att det inte är lagligt att plocka med sig stenar hem utan markägarens tillstånd! (enl. Brottsbalken kapitel 12 §2). Det är heller inte tillåtet att knacka loss sten ur berg eller hugga in sitt namn i berghällar. Våra besöksmål ska upplevas av många generationer framöver – var försiktig och undgå nedskräpning och onödigt slitage!

Länkar till destinationsbolag & turistbyråer

Vill du få information om boende, mat och aktiviteter i platåbergslandskapet? Besök då våra olika destinationsbolags och turistinformationers hemsidor:

Grästorp

En lantlig dröm för aktiva människor
Läs mer >>>

Skara

Historisk småstad för äventyr och nöje
Läs mer >>>

Götene/Lidköping

Långa sandstränder, magiskt vackra skogar, prisade restauranger och kultur i världsklass
Läs mer >>>

Mariestad

Välkommen till sjöstaden Mariestad – Vänerns pärla!
Läs mer >>>

Skövde

Här hittar du spännande sevärdheter, fartfyllda aktiviteter och intressanta besöksmål
Läs mer >>>

Trollhättan/Vänersborg

Två städer som bjuder på spännande historia, vattenfall, älgar, Saab-bilar, naturupplevelser, god mat och mycket mer.
Läs mer >>>

Falköping

Välkommen att ta del av vårt unika kulturarv, vackra natur, goda mat och rika utbud av aktiviteter och sevärdheter.
Läs mer >>>