Ett vävt hopp med inspiration från platåbergslandskapet
– nu överlämnad till unikt konstprojekt
I vår har Platåbergens Geopark deltagit i ett unikt globalt konstprojekt – Weaving Hope – som för samman berättelser och hantverk från Unesco:s geoparker världen över. Nu är bidraget klart: en
färgstark väv i bunden rosengång på tre skaft, skapad av handväverskan Lotta Lundkvist i hennes ateljé Vävglad i Fågelås utanför Hjo.
Väven, som mäter 50 x 75 cm, ska bli en del av ett stort gemensamt textilt konstverk som Kutralkura UNESCO Global Geopark i Chile har initierat. Kutralkura Geopark står värd för den internationella geoparkskonferensen i september 2025, och här kommer vävarna att visas upp. Därefter är tanken att konstverket ska få en permanent plats på UNESCO:s huvudkontor i Paris. Weaving Hope handlar om att synliggöra den kulturella mångfald och det immateriella kulturarv som finns inom UNESCO:s geoparker – och att visa hur traditioner och lokala uttryck kan bidra till en hållbar utveckling.
Ett nystande i historia
När vi fick förfrågan från Chile om att bidra med ett vävt verk som speglar regionens kulturarv, fick vi tips om att vända sig till Kristina
Brandt, hemslöjdskonsulent på Västra Götalandsregionen, som guidade oss kring områdets immateriella kulturarv inom väveri. Valet föll på ett textilt uttryck med djupa rötter i området: de så kallade gubbatäckena. Dessa täcken, ofta vävda i tekniken bunden rosengång på tre skaft, finns i ovanligt rik samling på Västergötlands museum i Skara
– särskilt många bevarade från Rackeby socken på Kålland. Tekniken ger ett täcke som är både tungt, varmt och följsamt – med en färg- och mönsterrikedom som vittnar om väverskornas skicklighet och kreativitet. Trots att täckena vävts på bara tre skaft finns ett närmast oändligtantal mönster. Färgbyten, asymmetrier och små oväntade detaljer gör varje täcke till ett unikt konstverk. Genom Kristinas nätverk kontaktades Lotta Lundkvist, som själv upptäckte gubbatäckena under en utbildning i vävanalys, och har fördjupat sig i tekniken under flera år. – När jag såg museets samling första gången drog jag ut låda efter låda och blev helt förälskad, berättar hon. Lotta antog uppdraget och fick helt konstnärlig frihet att utforma en väv i bunden rosengång på tre skaft för Weaving Hope och Platåbergens Geopark.
En väv av platåberg
Vävens färger och mönster har Lotta hämtat från de femton platåberg som ingår i Platåbergens Geopark. – På varje berg har jag hittat en särskild detalj som fått styra färgsättningen: en utsikt, en växtlighet, ett ljus.
Under arbetets gång fick vi, Sofia Hultman från geoparken och Kristina Brandt, hemslöjdskonsulent, möjlighet att besöka Lotta under vävprocessen i hennes mysiga vävateljé hemma i Hjo en härlig vårdag i april. Lotta berättade om väveriet som skänker henne mycket glädje, och vi kunde alla instämma i att något för händerna skänker ett lugn i en ganska stressig värld. – Att väva är inte något man kan stressa fram för då blir det oftast fel, utan man måste ta sig tiden, säger Lotta. Att se något ta form och bli en färdig sak ger också stolthet och glädje. Att bevara det immateriella kulturarvet genom detta är såklart också väldigt roligt.
Vi kommer också in på det här med barn och vävning. Förr fick oftast barn en liten egen väv för att pröva intresset på men som också var väldigt bra för att öva upp och träna motoriken. Idag finns det dessutom mycket mindre och smidiga vävar även för vuxna och man kan faktiskt låna/hyra sig en väv.
Inför arbetet gjorde Lotta en hel del research och hittade bilder från de olika platåbergen som hon sedan satte upp bredvid väven som inspiration. – Att vi har allt detta precis runt hörnet var något som överraskade mig – jag hade ingen aning om att området hade Unesco-status. Och även om jag kände till många av platserna har jag blivit otroligt inspirerad att upptäcka ännu fler, säger Lotta. Kristina instämmer – hon bor själv i närheten av Halle- och Hunneberg.
– Jag hade hört lite om geoparken, men det var ganska nytt för mig också, säger Kristina. Men nu har jag pratat med alla mina kollegor om detta, tack vare samarbetet kring väven.
Vi inser alla att projektet har skapat ringar på vattnet. Både Lotta och Kristina har blivit lite av ambassadörer för geoparken genom sitt arbete. Vi bestämmer att vi ska ses den 16 maj på just Västergötlands museum, för att överlämna väven till geoparken – och samtidigt titta på de gubbatäcken som finns i samlingarna samt den rekonstruktion som Lotta dessutom har gjort av ett av dem.
Hemma hos Lotta i hennes atelje när hon arbetar med väven för projektet och visning av det rekonstruerade “gubbatäcket” som finns hos Västergötlands museum.
Västergötlands museum den 16 maj
Våren går fort och plötsligt är dagen för överlämning här. Vi möts upp vid museet där Stina Svantesson och Ludwig Lhonneur tar emot oss, och har dagen till ära tagit fram originalen av gubbatäckena som vi får kika på.
Vi förundras över det handarbete som okända väverskor har skapat – och över den färg- och mönsterrikedom som präglar täckena. Vi får också svepa in oss i det gubbatäcke som Lotta har rekonstruerat och kan bara instämma i hur varmt och följsamt det känns, tack vare vävtekniken.
När vi nu lägger fram Lottas platåbergsväv tillsammans med de inspirationsbilder hon använt, kommer nyfikna besökare fram. Vi börjar prata om vävstolarna som en gång fanns i nästan varje hem – om hur olika relationer folk har till vävning, vad som hände med vävstolarna sen, men också om de vävstugor som fortfarande finns kvar. De är viktiga för bevarandet av det immateriella kunnandet inom vävning och olika tekniker.
Vi blir alla lite tysta när vi tänker på att väven nu ska skickas iväg på sitt eget lilla äventyr. Under skapandeprocessen har den fört människor samman, och vi som varit inblandade har knutit ett särskilt band till den. Den har skapat ringar på vattnet och en lust att upptäcka mer.
Den är ett konstverk som symboliserar den otroliga mångfald som platåbergslandskapet rymmer – och det ska bli spännande att få följa väven på dess fortsatta resa ut i världen.
Vill du läsa mer om projektet?
🔗 ggn20anniversary.com/weaving-hope
📸 Följ arbetet i Ateljé Vävglad: Handväveri Vävglad på Västsverige.com
🧵 Utforska gubbatäckena: Digitalt museum – Västergötlands museum
Är du nyfiken på väveri och kanske vill lära dig? Kika då in på hemslojdsguiden.se
Vill du veta mer om hemslöjdskonsulenterna kan du läsa mer här.
Foto: Sofia Hultman och Helena Långström Schön